Barszczyk ze ślimaczkami grzybowymi z kapustą i szpinakiem


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: Boże Narodzenie, cebula, ciasto francuskie, grzyby, jajka, kapusta kiszona, kminek, Krakus, majeranek, masło klarowane, pieczarki, prawdziwki, rozmaryn, szpinak, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Krokiety, paszteciki czy pieczone pierogi to nieodzowny dodatek do czystego barszczu. Farsz, który zazwyczaj używamy do nich, czyli grzyby i kapusta kiszona, wzbogaciłam w swoim przepisie o świeży szpinak i zawinęłam to w ciasto francuskie. Rulon ciasta pokroiłam w plastry i upiekłam. Daje nam to szybki i bardzo smaczny dodatek do tradycyjnej zupy wigilijnej.

Przepis powstał we współpracy z marką Krakus.

Fotografia barszczyku ze ślimaczkami grzybowymi z kapustą i szpinakiem

Składniki

(10–12 porcji, czas około 2 godziny)

Barszcz

  • 1 i ½ koncentratu Barszcz Krakus
  • 40 g suszonych podgrzybków lub prawdziwków
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki majeranku suszonego
  • gałązki świeżego rozmarynu

Ślimaczki

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 500 g pieczarek
  • suszone grzyby z wywaru z barszczu
  • 2 duże cebule
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 150 g szpinaku baby (świeżego)
  • 1 łyżeczka kminku (całego)
  • sól, pieprz
  • olej lub masło klarowane
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 jajko

Fotografia ślimaczków grzybowych z kapustą i szpinakiem

Wykonanie

  1. Grzyby wypłucz, przełóż do garnka. Cebulę przekrój na pół, opal ją nad gazem lub podpiecz na suchej patelni, dodaj do grzybów. Wlej do garnka litr wody, dodaj majeranek i gotuj całość 30 minut. Zawartość garnka przecedź. Dodaj 2 litry wody, koncentraty Krakus, całość zagotuj. Dopraw do smaku.
  2. Kapustę zalej wodą. Jeżeli jest dla ciebie za kwaśna, wypłucz ją. Dodaj do kapusty liście laurowe, zielę angielskie i kminek. Gotuj kapustę około 30 minut. Ostudź. Odciśnij nadmiar wody, wyjmij liście i ziela angielskie.
  3. Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce na największych oczkach. Grzyby z wywaru z zupy drobno pokrój. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki tłuszczu, dodaj cebulę i zeszklij ją. Dodaj grzyby i smaż całość około 5 minut. Dodaj pokrojoną kapustę, wymieszaj i dopraw do smaku.
  4. Jedno opakowanie ciasta francuskiego rozłóż na stole. Wzdłuż dłuższego boku ułóż połowę liści szpinaku, pozostawiając puste z jednej strony (około 3 cm). Na szpinak wyłóż połowę farszu z kapusty i grzybów. Zwiń, nie bardzo ciasno, wzdłuż dłuższego boku, układając złożeniem ku dołowi. Pokrój roladę na 2‑centymetrowe plastry. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 3‑centymetrowe odstępy między kolejnymi (urosną podczas pieczenia). Jajko roztrzep i posmaruj ślimaczki. Piecz w temp. 180°C, na środkowej półce przez około 20 minut. Z drugą częścią ciasta postępuj tak samo.

Ślimaczki podawaj z barszczem. Można je przygotować wcześniej i przed podaniem podgrzać. Smacznego!

Fotografia barszczyku ze ślimaczkami grzybowymi z kapustą i szpinakiem

comments powered by Disqus