Sernik z bakaliami
18 grudnia 2019
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
Sernik – ulubione ciasto mego męża. ☺ W okresie letnim zazwyczaj robię je w wersji na zimno, z owocami sezonowymi i galaretkami. Teraz, w okresie zimowym, świątecznym, przerzucamy się na serniki pieczone. Zachęcam do przygotowania sernika z sera mielonego samodzielnie. Dla nas ta wersja jest smaczniejsza niż ta, której bazą jest gotowy ser mielony w wiaderku.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.
Składniki
- 1 kg tłustego białego sera
- 10 jaj L
- 250 g masła
- 300 g drobnego cukru
- 2 op. budyniu waniliowego
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- 1 op. cukru waniliowego
- 150 g orzechów włoskich Kresto
- 150 g rodzynek Kresto
- 1 op. kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack
Propozycje podania
- przed upieczeniem sernik można posypać startym kruchym ciastem, np. z dodatkiem kakao
- po upieczeniu posypać cukrem pudrem
- polać roztopioną czekoladą
Wykonanie
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Ser zmiel. Żółtka utrzyj na puch z cukrem cukrem waniliowym. Dodaj masło i ucieraj kilka minut. Dodawaj budynie oraz stopniowo ser, cały czas ucierając. Dodaj bakalie, skórkę z pomarańczy.
- Ubij w osobnym naczyniu białka. Wymieszaj delikatnie, np. przy pomocy łopatki, ser z białkami.
- Dno foremki (wymiary nie mniej niż 25×25 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto i zetrzyj na wierzch kruche ciasto (jeśli chcesz użyć).
- Piekarnik rozgrzej do 180°C, na spód ustaw foremkę, np. keksówkę z wodą. Sernik piecz na kratce o jedną pozycję niżej niż środkowa, przez 1 godzinę.
- Po tym czasie piekarnik pozostaw zamknięty przez 20 minut, następnie uchyl i pozostaw do całkowitego przestudzenia.
Smacznego!