Piernik z bakaliami


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: bakalie, Boże Narodzenie, cukier trzcinowy, cynamon, czekolada, czekolada gorzka, Gold Pack, jajka, kakao, Kresto, mąka pszenna, masło, migdały, miód, mleko, orzechy, orzechy włoskie, piernik, powidła, śmietana, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Bez piernika trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia. Mój przepis na piernik niedojrzewający jest szybki i łatwy w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczny i elegancki. Upiekłam go w okrągłej tortowej formie, dzięki czemu jest cieńszy, łatwiejszy w pokrojeniu. Przełożyłam go tradycyjnie powidłami śliwkowymi, polałam gorzką czekoladą. Dodane bakalie dopełniają całości. Piernik jest wilgotny i bardzo aromatyczny.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Fotografia piernika z bakaliami

Składniki

  • 125 g miękkiego masła
  • 2 jajka L
  • 2 szklanki mąki pszennej (300 g)
  • 250 ml mleka
  • 1 szklanka cukru trzcinowego demerara Gold Pack (grubszego)
  • 2 łyżki miodu
  • 2,5 łyżki przyprawy do pierników lub korzennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 100 g orzechów włoskich Kresto
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Fotografia piernika z bakaliami

Dodatki

  • 1 słoiczek powideł śliwkowych (ok. 300 g)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki 36%
  • gorzkie kakao
  • migdały w płatkach Kresto

Wykonanie

  1. Masło podgrzej w garnku na małym ogniu. Dodaj cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon. Wymieszaj i podgrzewaj kilka minut. Odstaw na kilka minut do przestudzenia.
  2. Orzechy posiekaj bardzo drobno.
  3. Dodaj do garnka z lekko przestudzoną masą orzechy, powidła, przesianą mąkę z sodą, mleko, sól. Wymieszaj. Dodaj jajka. Wymieszaj ponownie.
  4. Foremkę (keksowa 10×30 cm lub tortownica 24 cm średnicy) wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wylej ciasto. Piernik piecz w 180°C, na środkowej półce, bez termoobiegu, przez 40–50 minut, do tzw. suchego patyczka.
  5. Ciasto przestudź w formie przez 30 minut, następnie wyciągnij je z formy i ostudź na kratce.
  6. Powidła przełóż do garnka, dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj, zagotuj, odstaw do przestudzenia.
  7. Podgrzej śmietankę w garnuszku, dodaj rozdrobnioną czekoladę, mieszając rozpuść ją.
  8. Ciasto przekrój wzdłuż, tworząc dwa blaty. Dolną część posmaruj powidłami. Przykryj drugą częścią ciasta, polej czekoladą. Na koniec posyp ciasto gorzkim kakao oraz płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Fotografia piernika z bakaliami

comments powered by Disqus