Miodownik z orzechami


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: Boże Narodzenie, budyń, cukier trzcinowy, czekolada, czekolada gorzka, Gold Pack, jajka, kajmak, Kresto, mąka pszenna, masło, miód, mleko, orzechy, orzechy laskowe, orzechy włoskie, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

To ostatnie ciasto, które przygotowałam dla Was na nadchodzące Święta. Nie ma co ukrywać – to dosyć pracochłonny przepis, ale wart poświęcenia mu uwagi. Na pewno nie jest to ciasto na co dzień, raczej na wyjątkowe okazje.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Fotografia miodownika z orzechami

Składniki

Ciasto

Masa budyniowa

  • 600 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (80 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g miękkiego masła

Masa kajmakowa

Fotografia miodownika z orzechami

Wykonanie

  1. Masło, jajka i cukier utrzyj na puszysty krem. Dodaj miód, aromaty. Zmiksuj do połączenia.
  2. Dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość miksuj około 5 minut.
  3. Podziel ciasto na 3 części, najlepiej ważąc je.
  4. Wyłóż 1 część ciasta do foremki (nie mniejszej niż 28×28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Najłatwiej jest po wyłożeniu ciasta ugnieść je/rozprowadzić przy pomocy dłoni. Ciasto pieczemy w 180°C, na środkowej półce przez 7–8 minut. Po tym czasie odkładamy upieczone ciasto wraz z papierem, na którym się piekło, do przestudzenia.
  5. Z pozostałymi dwoma częściami ciasta postępuj tak samo jak z pierwszą.
  6. Wlej do garnka 500 ml mleka i zagotowuj. W pozostałej części mleka (100 ml) rozdrobnij proszek budyniowy. Po zagotowaniu mleka ściągnij garnek z ognia, wlej masę budyniową do mleka, wymieszaj, ponownie wstaw na ogień i mieszając zagotuj budyń. Ściągnij z ognia i ostudź.
  7. Do misy miksera przełóż zimny budyń, masło, cukier i ubij na puszysty krem.
  8. Przełóż do misy miksera masę kajmakową i masło, ubijaj kilka minut do uzyskania puszystego kremu.
  9. Przełóż z powrotem do foremki jedną część ciasta, na to przełóż masę budyniową, przykryj drugim blatem ciasta, na to wyłóż ½ masy kajmakowej, na to wyłóż trzecią część ciasta i pozostałą część masy kajmakowej.
  10. Na wierzch ciasta wysyp orzechy.
  11. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, wymieszaj do połączenia z wodą. Przy pomocy worka cukierniczego lub łyżeczki wylej czekoladę na wierzch ciasta.
  12. Przed podaniem ciasto schłodź, najlepiej przez noc.

Smacznego!

Fotografia miodownika z orzechami

  • poprzedni post:

    Keks

  • następny post:

    Masa makowa

comments powered by Disqus