Miodownik z orzechami
21 grudnia 2019
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
To ostatnie ciasto, które przygotowałam dla Was na nadchodzące Święta. Nie ma co ukrywać – to dosyć pracochłonny przepis, ale wart poświęcenia mu uwagi. Na pewno nie jest to ciasto na co dzień, raczej na wyjątkowe okazje.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.
Składniki
Ciasto
- 200 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżki miodu
- ½ szklanki cukru trzcinowego demerara Gold Pack (drobnego)
- cukier waniliowy lub pasta waniliowa
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa
- 600 ml mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru (80 g)
- 2 łyżki cukru
- 150 g miękkiego masła
Masa kajmakowa
- 500 g masy kajmakowej
- 150 g miękkiego masła
- 200 g orzechów laskowych prażonych Kresto
- 100 g orzechów włoskich Kresto
- 100 g gorzkiej czekolady + 3 łyżki wody
Wykonanie
- Masło, jajka i cukier utrzyj na puszysty krem. Dodaj miód, aromaty. Zmiksuj do połączenia.
- Dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość miksuj około 5 minut.
- Podziel ciasto na 3 części, najlepiej ważąc je.
- Wyłóż 1 część ciasta do foremki (nie mniejszej niż 28×28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Najłatwiej jest po wyłożeniu ciasta ugnieść je/rozprowadzić przy pomocy dłoni. Ciasto pieczemy w 180°C, na środkowej półce przez 7–8 minut. Po tym czasie odkładamy upieczone ciasto wraz z papierem, na którym się piekło, do przestudzenia.
- Z pozostałymi dwoma częściami ciasta postępuj tak samo jak z pierwszą.
- Wlej do garnka 500 ml mleka i zagotowuj. W pozostałej części mleka (100 ml) rozdrobnij proszek budyniowy. Po zagotowaniu mleka ściągnij garnek z ognia, wlej masę budyniową do mleka, wymieszaj, ponownie wstaw na ogień i mieszając zagotuj budyń. Ściągnij z ognia i ostudź.
- Do misy miksera przełóż zimny budyń, masło, cukier i ubij na puszysty krem.
- Przełóż do misy miksera masę kajmakową i masło, ubijaj kilka minut do uzyskania puszystego kremu.
- Przełóż z powrotem do foremki jedną część ciasta, na to przełóż masę budyniową, przykryj drugim blatem ciasta, na to wyłóż ½ masy kajmakowej, na to wyłóż trzecią część ciasta i pozostałą część masy kajmakowej.
- Na wierzch ciasta wysyp orzechy.
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, wymieszaj do połączenia z wodą. Przy pomocy worka cukierniczego lub łyżeczki wylej czekoladę na wierzch ciasta.
- Przed podaniem ciasto schłodź, najlepiej przez noc.
Smacznego!