Polędwiczki w sosie serowym


kategoria: Wielkanoc
tagi: czosnek, gałka muszkatołowa, Il Conte di Roma, olej rzepakowy, polędwica wieprzowa, Rapso, ser pleśniowy, śmietana, szalotka, tymianek, VOG, wino
autor: Joanna Komorowska

Bardzo smaczne danie, do tego szybkie w przygotowaniu. Polędwiczki są bardzo delikatne, otulone serowym kremem z lekką nutą białego wina. Możecie podać je z małymi kluseczkami, typu gnochi czy kopytkami. Dobrze pasuje do nich także makaron, np. penne. Do tego miska salaty z sosem winegret i mamy pyszny obiad.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Il Conte di Roma oraz Rapso.

Polędwiczki w sosie serowym

Polędwiczki w sosie serowym

Składniki (4 porcje)

Polędwiczki w sosie serowym z opakowaniami olej Rapso, kapary Il Conte di Roma, papryczki piri-piri Il Conte di Roma

Wykonanie

  1. Polędwiczki oczyść z błon i pokrój. Posyp je solą, pieprzem.
  2. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i smaż ze wszystkich stron mięso.
  3. Szalotkę i czosnek obierz, pokrój i dodaj na patelnię. Całość mieszając smaż 2 minuty.
  4. Dodaj wino, przykryj patelnię pokrywką i duś mięso do wyparowania płynu.
  5. Dodaj śmietanę, pokruszony ser, zioła. Wymieszaj i duś kilka minut.
  6. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na koniec dodaj kapary i papryczkę.

Smacznego!

Polędwiczki w sosie serowym

comments powered by Disqus