Polędwiczki w sosie serowym
9 kwietnia 2020
kategoria:
Wielkanoc
tagi:
autor:
Bardzo smaczne danie, do tego szybkie w przygotowaniu. Polędwiczki są bardzo delikatne, otulone serowym kremem z lekką nutą białego wina. Możecie podać je z małymi kluseczkami, typu gnochi czy kopytkami. Dobrze pasuje do nich także makaron, np. penne. Do tego miska salaty z sosem winegret i mamy pyszny obiad.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Il Conte di Roma oraz Rapso.
Składniki (4 porcje)
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- olej Rapso
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek tymianku świeżego (lub 1 łyżeczka suszonego)
- 150 g sera typu blue
- 150 ml śmietany 30%
- 1 szklanka wina białego wytrawnego
- kapary z szypułkami Il Conte di Roma
- papryczki piri-piri Il Conte di Roma
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Wykonanie
- Polędwiczki oczyść z błon i pokrój. Posyp je solą, pieprzem.
- Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i smaż ze wszystkich stron mięso.
- Szalotkę i czosnek obierz, pokrój i dodaj na patelnię. Całość mieszając smaż 2 minuty.
- Dodaj wino, przykryj patelnię pokrywką i duś mięso do wyparowania płynu.
- Dodaj śmietanę, pokruszony ser, zioła. Wymieszaj i duś kilka minut.
- Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na koniec dodaj kapary i papryczkę.
Smacznego!