Klops z jajkiem


kategoria: Wielkanoc
tagi: cebula, czosnek, groszek, Happy Frucht, indyk, jajka, majeranek, marchewka, mięso mielone, musztarda, olej rzepakowy, Rapso, VOG
autor: Joanna Komorowska

Kolejny przepis na wielkanocne danie. Klops z jajkiem, a do tego warzywa: marchewka i groszek, dzięki czemu mięso jest delikatne i wilgotne. Danie może być elementem obiadu – podane na ciepło – lub zaserwowane na zimno jako przystawka czy dodatek do kolacji.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Happy Frucht oraz Rapso.

Klops z jajkiem

Klops z jajkiem

Składniki (keksówka 32×12 cm)

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka
  • 3 duże marchewki
  • 1 puszka groszku zielonego Happy Frucht
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • olej Rapso
  • 2–3 łyżki suszonego majeranku
  • 3 łyżeczki musztardy (np. sarepska, rosyjska)
  • 2 jajka surowe
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 bułki kajzerki
  • sól, pieprz

Klops z jajkiem z opakowaniami, olej rzepakowy Rapso, groszek w puszce Happy Frucht

Klops z jajkiem z opakowaniami, olej rzepakowy Rapso, groszek w puszce Happy Frucht

Wykonanie

  1. Marchew obierz, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cebulę, czosnek obierz i pokrój w kostkę.
  2. Rozgrzej na patelni 4 łyżki oleju, dodaj cebulę i czosnek i smaż całość, mieszając do lekkiego zarumiennienia.
  3. Dodaj marchewkę, całość wymieszaj i duś około 5 minut. Ostudź.
  4. Bułki zalej zimną wodą, po namięknięciu odciśnij je z wody. Mięso przełóż do miski, dodaj zawartość patelni, jajka, bułkę, osączony groszek, musztardę, majeranek, około 1 i ½ łyżeczki soli, pieprz. Całość wymieszaj.
  5. Keksówkę wysmaruj olejem, wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy przełóż ½ masy, na to wyłóż na całą długość obrane jajka. Całość przykryj resztą masy mięsno-warzywnej. Wyrównaj powierzchnię, posmaruj olejem i piecz w 180°C przez 60 minut.
  6. Danie to możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

(Dzięki użyciu dużej ilości warzyw i mięsa drobiowego danie to jest niskokaloryczne.)

Smacznego!

Klops z jajkiem

comments powered by Disqus