Klops z jajkiem
10 kwietnia 2020
kategoria:
Wielkanoc
tagi:
autor:
Kolejny przepis na wielkanocne danie. Klops z jajkiem, a do tego warzywa: marchewka i groszek, dzięki czemu mięso jest delikatne i wilgotne. Danie może być elementem obiadu – podane na ciepło – lub zaserwowane na zimno jako przystawka czy dodatek do kolacji.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Happy Frucht oraz Rapso.
Składniki (keksówka 32×12 cm)
- 1 kg mięsa mielonego z indyka
- 3 duże marchewki
- 1 puszka groszku zielonego Happy Frucht
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- olej Rapso
- 2–3 łyżki suszonego majeranku
- 3 łyżeczki musztardy (np. sarepska, rosyjska)
- 2 jajka surowe
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 2 bułki kajzerki
- sól, pieprz
Wykonanie
- Marchew obierz, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cebulę, czosnek obierz i pokrój w kostkę.
- Rozgrzej na patelni 4 łyżki oleju, dodaj cebulę i czosnek i smaż całość, mieszając do lekkiego zarumiennienia.
- Dodaj marchewkę, całość wymieszaj i duś około 5 minut. Ostudź.
- Bułki zalej zimną wodą, po namięknięciu odciśnij je z wody. Mięso przełóż do miski, dodaj zawartość patelni, jajka, bułkę, osączony groszek, musztardę, majeranek, około 1 i ½ łyżeczki soli, pieprz. Całość wymieszaj.
- Keksówkę wysmaruj olejem, wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy przełóż ½ masy, na to wyłóż na całą długość obrane jajka. Całość przykryj resztą masy mięsno-warzywnej. Wyrównaj powierzchnię, posmaruj olejem i piecz w 180°C przez 60 minut.
- Danie to możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
(Dzięki użyciu dużej ilości warzyw i mięsa drobiowego danie to jest niskokaloryczne.)
Smacznego!