4 pomysły na szybkie zupy wielkanocne
11 kwietnia 2020
kategoria:
Wielkanoc
tagi:
autor:
Przed świętami Wielkiej Nocy podrzucam Wam aż cztery przepisy na świąteczne zupy. Oprócz aromatycznych żurków w trzech wariantach proponuję fantastyczną zupę chrzanową. Każdą z tych propozycji przygotujesz w mniej niż 30 minut. Dzięki użyciu produktów Krakus zaoszczędzisz czas, a przy tym przyrządzisz tradycyjne zupy, zachowując jednocześnie niezawodną jakość i pyszny smak.
Żurek z grzybami i pulpetami z białej kiełbasy
Żurek z makaronem, jajkiem i kiełbasą polską
Żurek z ziemniakami i chipsami z boczku
Zupa chrzanowa z białą kiełbasą
Żurek z grzybami i pulpetami z białej kiełbasy
Składniki (4 porcje)
- 1 butelka koncentratu żurku Krakus
- 20 g suszonych grzybów
- 2 łyżki śmietany 30%
- 6 białych kiełbas surowych
- 1 pęczek koperku
- szczypior
Wykonanie
- Grzyby zalej szklanką wody i odstaw na noc.
- Zlej do garnka płyn i grzyby, następnie gotuj 10 minut.
- Kiełbaski natnij i wyjmij z osłonek mięso. Dodaj pokrojony koper, całość wymieszaj. Formuj niewielkie pulpety.
- Wlej do garnka 1 litr wody, gotuj pulpety przez 7–10 minut.
- Dodaj pokrojone grzyby, wodę, w której się moczyły, oraz żurek. Całość zagotuj.
- Dodaj do zupy śmietanę, wcześniej zahartowaną 3 łyżkami gorącej zupy.
- Przez podaniem posyp całość szczypiorkiem.
Żurek z makaronem, jajkiem i kiełbasą polską
Składniki (4 porcje)
- 1l żurku na naturalnym zakwasie Krakus
- makaron świderki (150–200 g)
- kiełbasa polska (ok. 200 g)
- jajka (2–4 sztuki)
- sól, pieprz (opcjonalnie do doprawienia)
- świeże zioła do dekoracji (majeranek, koper, natka pietruszki)
- olej
Wykonanie
- Makaron ugotuj.
- Jajka wyszoruj i ugotuj na twardo. Ostudź, obierz.
- Kiełbasę pokrój w plastry i zarumień na odrobinie oleju.
- Żurek podgrzej. Wyłóż porcje makaronu na talerze, wlej zupę, dodaj przekrojone na pół jajka oraz plastry kiełbasy. Udekoruj świeżymi ziołami.
Żurek z ziemniakami i chipsami z boczku
Składniki (4 porcje)
- 1l żurku na naturalnym zakwasie Krakus
- plastry boczku wędzonego (100–150 g)
- ziemniaki (4–5 sztuk, ok. 300 g)
- sól, pieprz (opcjonalnie do doprawienia)
- świeże zioła do dekoracji (majeranek, koper, natka pietruszki)
- olej
Wykonanie
- Obrane ziemniaki pokrój w kostkę i ugotuj. Odcedź.
- Rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju i podsmaż na złoto plastry boczku.
- Boczek zdejmij z patelni na talerz wyłożony papierem kuchennym (odsączysz w ten sposób nadmiar tłuszczu).
- Na patelnię, na której smażył się boczek wyłóż ziemniaki i smaż je na złoto.
- Żurek podgrzej.
- Zupę podawaj z ziemniakami, chipsami boczkowymi oraz ziołami.
Zupa chrzanowa z białą kiełbasą
Składniki (4 porcje)
- 3–4 łyżki chrzanu Krakus
- 1 marchew
- 3–4 ziemniaki
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- biała kiełbasa parzona lub pieczona (ilość wg. uznania)
- odrobina boczku wędzonego (kostka 50 g)
- ½ szklanki śmietany do zupy
- 1,2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
- świeże zioła (np. tymianek)
Wykonanie
- Rozgrzej garnek, dodaj olej i boczek. Całość smaż 2–3 minuty.
- Dodaj pokrojoną marchew i mieszając, smaż 3 minuty.
- Dodaj drobno pokrojoną cebulę o czosnek. Mieszając smaż 1 minutę.
- Wlej bulion, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj do miękkości ziemni-aków.
- Dodaj chrzan oraz śmietanę, wcześniej zahartowaną 3 łyżkami gorącej zupy.
- Przed podaniem posyp całość ziołami. Zupę podawaj z białą kiełbasą oraz cząstkami jajek.
Przepisy powstały we współpracy z firmą Krakus.
Smacznego!