4 pomysły na szybkie zupy wielkanocne


kategoria: Wielkanoc
tagi: boczek, bulion, cebula, chrzan, czosnek, grzyby, grzyby suszone, jajka, kiełbasa, kiełbasa biała, koperek, Krakus, makaron, marchewka, śmietana, szczypior, ziemniaki, zioła, zupa, żurek
autor: Joanna Komorowska

Przed świętami Wielkiej Nocy podrzucam Wam aż cztery przepisy na świąteczne zupy. Oprócz aromatycznych żurków w trzech wariantach proponuję fantastyczną zupę chrzanową. Każdą z tych propozycji przygotujesz w mniej niż 30 minut. Dzięki użyciu produktów Krakus zaoszczędzisz czas, a przy tym przyrządzisz tradycyjne zupy, zachowując jednocześnie niezawodną jakość i pyszny smak.

Żurek z grzybami i pulpetami z białej kiełbasy

Żurek z makaronem, jajkiem i kiełbasą polską

Żurek z makaronem, jajkiem i kiełbasą polską

Żurek z makaronem, jajkiem i kiełbasą polską

Żurek z grzybami i pulpetami z białej kiełbasy
Żurek z makaronem, jajkiem i kiełbasą polską
Żurek z ziemniakami i chipsami z boczku
Zupa chrzanowa z białą kiełbasą

Żurek z grzybami i pulpetami z białej kiełbasy

Składniki (4 porcje)

  • 1 butelka koncentratu żurku Krakus
  • 20 g suszonych grzybów
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 6 białych kiełbas surowych
  • 1 pęczek koperku
  • szczypior

Wykonanie

  1. Grzyby zalej szklanką wody i odstaw na noc.
  2. Zlej do garnka płyn i grzyby, następnie gotuj 10 minut.
  3. Kiełbaski natnij i wyjmij z osłonek mięso. Dodaj pokrojony koper, całość wymieszaj. Formuj niewielkie pulpety.
  4. Wlej do garnka 1 litr wody, gotuj pulpety przez 7–10 minut.
  5. Dodaj pokrojone grzyby, wodę, w której się moczyły, oraz żurek. Całość zagotuj.
  6. Dodaj do zupy śmietanę, wcześniej zahartowaną 3 łyżkami gorącej zupy.
  7. Przez podaniem posyp całość szczypiorkiem.

Żurek z grzybami i pulpetami z białej kiełbasy, butelka Krakus żurek koncentrat

Żurek z grzybami i pulpetami z białej kiełbasy, butelka Krakus żurek koncentrat

Żurek z makaronem, jajkiem i kiełbasą polską

Składniki (4 porcje)

  • 1l żurku na naturalnym zakwasie Krakus
  • makaron świderki (150–200 g)
  • kiełbasa polska (ok. 200 g)
  • jajka (2–4 sztuki)
  • sól, pieprz (opcjonalnie do doprawienia)
  • świeże zioła do dekoracji (majeranek, koper, natka pietruszki)
  • olej

Wykonanie

  1. Makaron ugotuj.
  2. Jajka wyszoruj i ugotuj na twardo. Ostudź, obierz.
  3. Kiełbasę pokrój w plastry i zarumień na odrobinie oleju.
  4. Żurek podgrzej. Wyłóż porcje makaronu na talerze, wlej zupę, dodaj przekrojone na pół jajka oraz plastry kiełbasy. Udekoruj świeżymi ziołami.

Żurek z grzybami i pulpetami z białej kiełbasy, butelka Krakus żurek koncentrat

Żurek z grzybami i pulpetami z białej kiełbasy, butelka Krakus żurek koncentrat

Żurek z ziemniakami i chipsami z boczku

Składniki (4 porcje)

  • 1l żurku na naturalnym zakwasie Krakus
  • plastry boczku wędzonego (100–150 g)
  • ziemniaki (4–5 sztuk, ok. 300 g)
  • sól, pieprz (opcjonalnie do doprawienia)
  • świeże zioła do dekoracji (majeranek, koper, natka pietruszki)
  • olej

Wykonanie

  1. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę i ugotuj. Odcedź.
  2. Rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju i podsmaż na złoto plastry boczku.
  3. Boczek zdejmij z patelni na talerz wyłożony papierem kuchennym (odsączysz w ten sposób nadmiar tłuszczu).
  4. Na patelnię, na której smażył się boczek wyłóż ziemniaki i smaż je na złoto.
  5. Żurek podgrzej.
  6. Zupę podawaj z ziemniakami, chipsami boczkowymi oraz ziołami.

Żurek z grzybami i pulpetami z białej kiełbasy, butelka Krakus żurek koncentrat

Żurek z grzybami i pulpetami z białej kiełbasy, butelka Krakus żurek koncentrat

Zupa chrzanowa z białą kiełbasą

Składniki (4 porcje)

  • 3–4 łyżki chrzanu Krakus
  • 1 marchew
  • 3–4 ziemniaki
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • biała kiełbasa parzona lub pieczona (ilość wg. uznania)
  • odrobina boczku wędzonego (kostka 50 g)
  • ½ szklanki śmietany do zupy
  • 1,2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
  • świeże zioła (np. tymianek)

Wykonanie

  1. Rozgrzej garnek, dodaj olej i boczek. Całość smaż 2–3 minuty.
  2. Dodaj pokrojoną marchew i mieszając, smaż 3 minuty.
  3. Dodaj drobno pokrojoną cebulę o czosnek. Mieszając smaż 1 minutę.
  4. Wlej bulion, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj do miękkości ziemni-aków.
  5. Dodaj chrzan oraz śmietanę, wcześniej zahartowaną 3 łyżkami gorącej zupy.
  6. Przed podaniem posyp całość ziołami. Zupę podawaj z białą kiełbasą oraz cząstkami jajek.

Żurek z grzybami i pulpetami z białej kiełbasy, butelka Krakus żurek koncentrat

Żurek z grzybami i pulpetami z białej kiełbasy, butelka Krakus żurek koncentrat

Przepisy powstały we współpracy z firmą Krakus.

Smacznego!

comments powered by Disqus