Chrupiące gofry z burakami, serem i pesto
3 września 2020
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Lubicie gofry? Ja bardzo. To świetny pomysł na weekendowe, leniwe śniadanie. Najczęściej jadamy je na słodko z owocami, bitą śmietaną, czy cukrem pudrem. Dziś pokazuję Wam, że gofry mogą być świetną bazą do wytrawnych kanapek. Proponuję przygotować je z burakiem, serem oraz pesto. Bardzo pyszne połączenie!
Chrupkość gofrów zależy najbardziej od mocy gofrownicy oraz od długości pieczenia. Aby uzyskać chrupkie gofry, musimy albo piec dłużej, albo na wiekszej mocy. Ciasto w moim przepisie wzbogaciłam o odrobinę mielonych migdałów. Zyskujemy dzięki temu na chrupkości, ale także na smaku oraz wzbogacamy danie o dodatkowe składniki odżywcze.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit, Kresto i Rapso.
Składniki
(ok. 20 gofrów)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki wody gazowanej
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki tartych migdałów Backmit
- ⅓ szklanki oleju Rapso
- 2 jajka
- ½–1 łyżeczka soli
(szklanka = 250 ml)
Składniki na pesto
- 1 opakowanie orzechów piniowych Kresto (100 g)
- 1 szklanka listków bazylii
- 2 ząbki czosnku
- olej Rapso
- sól do smaku
Dodatkowo:
- 3 ugotowane/upieczone buraki
- 200 g ulubionego sera, np. koziego
- rukola
Wykonanie
Przygotuj ciasto na gofry:
- Oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami.
- Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem.
- Piecz gofry na złocisty kolor. Czas pieczenia i chrupkość gofrów uzależniona jest od mocy gofrownicy. Im jest silniejsza, tym szybciej je upieczemy i będą bardziej chrupiące.
Przygotuj pesto:
- Orzeszki podpiecz na suchej patelni na lekki brąz.
- Miksuj je z obranym czosnkiem i bazylią stopniowo dolewając olej, aż do uzyskania odpowiadającej Ci gęstości.
- Na koniec dopraw pesto solą.
Gotowe gofry podawaj z porcją sałaty, pokrojonymi burakami oraz serem. Całość skrop pesto. Dodanie tartych migdałów podnosi walory odżywcze dania. Smacznego!