Chrupiące gofry z burakami, serem i pesto


kategoria: śniadanie
tagi: BackMit, bazylia, buraki, czosnek, gofry, jajka, Kresto, mąka migdałowa, mąka pszenna, mleko, olej rzepakowy, orzechy piniowe, rukola, ser kozi, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Lubicie gofry? Ja bardzo. To świetny pomysł na weekendowe, leniwe śniadanie. Najczęściej jadamy je na słodko z owocami, bitą śmietaną, czy cukrem pudrem. Dziś pokazuję Wam, że gofry mogą być świetną bazą do wytrawnych kanapek. Proponuję przygotować je z burakiem, serem oraz pesto. Bardzo pyszne połączenie!

Chrupkość gofrów zależy najbardziej od mocy gofrownicy oraz od długości pieczenia. Aby uzyskać chrupkie gofry, musimy albo piec dłużej, albo na wiekszej mocy. Ciasto w moim przepisie wzbogaciłam o odrobinę mielonych migdałów. Zyskujemy dzięki temu na chrupkości, ale także na smaku oraz wzbogacamy danie o dodatkowe składniki odżywcze.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit, Kresto i Rapso.

Chrupiące gofry z burakami, serem i pesto

Chrupiące gofry z burakami, serem i pesto

Składniki

(ok. 20 gofrów)

(szklanka = 250 ml)

Składniki na pesto

Dodatkowo:

  • 3 ugotowane/upieczone buraki
  • 200 g ulubionego sera, np. koziego
  • rukola

Chrupiące gofry z burakami, serem i pesto, opakowanie orzeszki pinii Kresto 100 gram

Chrupiące gofry z burakami, serem i pesto, opakowanie orzeszki pinii Kresto 100 gram

Wykonanie

Przygotuj ciasto na gofry:

  1. Oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami.
  2. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem.
  3. Piecz gofry na złocisty kolor. Czas pieczenia i chrupkość gofrów uzależniona jest od mocy gofrownicy. Im jest silniejsza, tym szybciej je upieczemy i będą bardziej chrupiące.

Przygotuj pesto:

  1. Orzeszki podpiecz na suchej patelni na lekki brąz.
  2. Miksuj je z obranym czosnkiem i bazylią stopniowo dolewając olej, aż do uzyskania odpowiadającej Ci gęstości.
  3. Na koniec dopraw pesto solą.

Gotowe gofry podawaj z porcją sałaty, pokrojonymi burakami oraz serem. Całość skrop pesto. Dodanie tartych migdałów podnosi walory odżywcze dania. Smacznego!

Chrupiące gofry z burakami, serem i pesto

Chrupiące gofry z burakami, serem i pesto

comments powered by Disqus