Pasta ze słonecznika, oliwek i pomidorów suszonych
7 września 2020
kategoria:
kanapki
tagi:
autor:
Bardzo smaczna i szybka pasta w śródziemnomorskim stylu. Od dawna gości na naszym stole, a uwielbiają ją dorośli i dzieci. Doskonale sprawdza się na kanapce, ale jest także świetnym dodatkiem do warzyw w słupkach czy krakersów, jako dip. Ostatnio podałam ją we wrapach z porcją warzyw. Zachęcam do wypróbowania przepisu, polubicie tę pastę tak jak my. 😊
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower i Kresto.
Składniki
(4–6 porcji)
- 200 g słonecznika Kresto
- 1 słoiczek pomidorów suszonych w oleju/oliwie (ok. 350 ml)
- 2 słoiczki oliwek zielonych Beach Flower (ok. 280 g)
- 3–4 ząbki czosnku
- ok. 15 listków bazylii
Wykonanie
- Słonecznik upraż na suchej patelni, następnie lekko przestudź.
- Oliwki osącz z zalewy, zachowaj jednak płyn.
- Słonecznik, pomidory wraz z olejem i obranym czosnkiem zmiksuj. Dodaj słonecznik i bazylię i zmiksuj ponownie. Gęstość pasty można regulować dodając płyn spod oliwek.
- Pasta świetna do pieczywa, grzanek, czy jako dip, np. do warzyw lub nachos.
Smacznego!