Placki ziemniaczane
10 września 2020
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Zapewne każdy z Was ma swój ulubiony sposób na placki ziemniaczane. Ja ścieram ziemniaki na dużych oczkach, dzięki czemu placki są bardziej chrupiące i szybciej się je przygotowuje. Zawsze dodaję do nich pokrojoną natkę pietruszki i ścieram – już po zebraniu wody spod ziemniaków – cebulę. I teraz sprawa najważniejsza – z czym je podajecie? Ja uwielbiam ze śmietaną/jogurtem i dużą ilością cukru… 😊 Ale tym razem proponuję Wam placki na słono – tak jak zapamiętał je z dzieciństwa bohater historii przesiedleńczej z poprzedniego, dwudziestego ósmego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, dziadek Andrzej. Całą historię znajdziecie na stronie 110.
Składniki
(4 porcje)
- 1 kg ziemniaków (najlepiej wysokoskrobiowych)
- 1 jajko
- 1–2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu mielonego
- smalec do smażenia
- do podania: sól i śmietana kwaśna (opcjonalnie)
Wykonanie
- Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą. Ścieramy na średnich oczkach tarki. Mieszamy z solą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odlewamy sok.
- Ścieramy na najmniejszych oczkach cebulę. Dodajemy jajko, mąkę, natkę oraz pieprz. Całość mieszamy.
- Smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
- Usmażone placki układamy na papierze kuchennym, osączając je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące.
Przepis z zapisków rodziny Bachowskich. Smacznego!