Ser orzechowy pieczony


kategoria: dodatki
tagi: cytryna, czosnek, Magazyn Kocioł, olej rzepakowy, orzechy, orzechy nerkowca, płatki drożdżowe, sok kiszony, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dzisiejszy wpis dedykuję weganom, ale i wszystkim poszukującym nowych smaków. Wegański serek przygotowałam z orzechów nerkowca. Można go spożyć od razu po przygotowaniu, ale zachęcam do upieczenia go. Dzięki temu serek bardzo zyskuje na smaku.

Przepis pochodzi z dwudziestego dziewiątego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku września. Znajdziecie go w sesji specjalnej „Pysznie posmarowane”. Autorką wszystkich zdjęć z tej sesji jest Kasia Sieradz (Gotuj Z Kasią).

Ser orzechowy pieczony

Składniki

(foremka 18 cm)

  • 400 g orzechów nerkowca
  • ¾ szklanki oleju (mało aromatycznego, np. rzepakowego)
  • około ⅓ szklanki soku spod ogórków kiszonych lub soku z cytryny
  • ½ szklanki płatków drożdżowych
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • sól

Wykonanie

  1. Orzechy zalewamy wodą, przykrywamy i odstawiamy na około 10 godzin.
  2. Po tym czasie orzechy odcedzamy, pozostawiamy ½ szklanki wody.
  3. Orzechy wraz z obranym czosnkiem, sokiem i olejem miksujemy, dolewając na koniec wodę. Powstałą masę mieszamy z płatkami drożdżowymi i przyprawami.
  4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę. Nagrzewamy piekarnik do 200°C (góra-dół), i pieczemy serek przez około 20 minut z termoobiegiem.
  5. Przed podaniem studzimy.

Smacznego!

Ser orzechowy pieczony

comments powered by Disqus