Ser orzechowy pieczony
22 listopada 2020
kategoria:
dodatki
tagi:
autor:
Dzisiejszy wpis dedykuję weganom, ale i wszystkim poszukującym nowych smaków. Wegański serek przygotowałam z orzechów nerkowca. Można go spożyć od razu po przygotowaniu, ale zachęcam do upieczenia go. Dzięki temu serek bardzo zyskuje na smaku.
Przepis pochodzi z dwudziestego dziewiątego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku września. Znajdziecie go w sesji specjalnej „Pysznie posmarowane”. Autorką wszystkich zdjęć z tej sesji jest Kasia Sieradz (Gotuj Z Kasią).
Składniki
(foremka 18 cm)
- 400 g orzechów nerkowca
- ¾ szklanki oleju (mało aromatycznego, np. rzepakowego)
- około ⅓ szklanki soku spod ogórków kiszonych lub soku z cytryny
- ½ szklanki płatków drożdżowych
- 3 średnie ząbki czosnku
- sól
Wykonanie
- Orzechy zalewamy wodą, przykrywamy i odstawiamy na około 10 godzin.
- Po tym czasie orzechy odcedzamy, pozostawiamy ½ szklanki wody.
- Orzechy wraz z obranym czosnkiem, sokiem i olejem miksujemy, dolewając na koniec wodę. Powstałą masę mieszamy z płatkami drożdżowymi i przyprawami.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę. Nagrzewamy piekarnik do 200°C (góra-dół), i pieczemy serek przez około 20 minut z termoobiegiem.
- Przed podaniem studzimy.
Smacznego!