Chlebek odrywany, paprykowy
23 listopada 2020
kategoria:
chleb
tagi:
autor:
Kolejny chlebek odrywany w mojej kolekcji na blogu. 😊 Tym razem proponuję przygotować go z pastą paprykową, a finalnie podać z olejem pietruszkowym. Podczas pieczenia rozchodzi się po całym domu cudowny aromat.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit i Rapso.
Składniki
Ciasto na chleb
(4–6 porcji)
- 500 g mąki pszennej chlebowej typu 750 + do podsypania
- 150 ml mleka
- 100 ml oleju Rapso
- 2 jajka + 1 żółtko
- 7 g drożdży suszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka ziół prowansalskich lub innych ulubionych
- 1 łyżeczka papryki słodkiej suszonej
- ½ łyżeczki curry
Farsz
- 3 duże papryki czerwone
- 1 duża cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki tartych orzechów włoskich BackMit
- 4 łyżki oleju Rapso
- ½ łyżeczki soli (lub do smaku)
Olej pietruszkowy
- 150 ml oleju Rapso
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 duże ząbki czosnku
- otarta skórka z 1 limonki lub małej cytryny
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Farsz: paprykę oczyść z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Cebulę obierz i drobno pokrój w kostkę. Czosnek obierz i zetrzyj na drobno. Rozgrzej olej, dodaj paprykę (wraz z powstałym sokiem), mieszając smaż około 5 minut. Dodaj cebulę, dynię i smaż kolejne 5 minut, często mieszając. Wyłącz ogień, dodaj czosnek, wymieszaj i dopraw solą.
- Ciasto: mąkę przesiej do większej miski. Dodaj drożdże, ciepłe mleko, olej, zioła, paprykę suszoną, curry, jajka, sól i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrabiaj 10–15 minut. Czynność tę można wykonać w mikserze z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od ręki.
- Wyrobione ciasto formuj w kulę, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Zajmuje to od 30 do 60 minut.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę. Chwilę wyrabiaj i uformuj wałek, który rozwałkujesz na prostokąt (wymiary 40×75 cm).
- Wyłóż na ciasto równomiernie farsz. Ciasto złóż wzdłuż dłuższego boku. Tak złożone ciasto pokrój na 6–7 pasów i każdy z nich pokrój na 3 koperty.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, kawałki ciasta włóż luźno do formy. Całość odstaw na 15 minut do lekkiego podrośnięcia.
- Chlebek upiecz w temperaturze 180°C przez 35–40 minut.
- Składniki na olej pietruszkowy zmiksuj na gładko.
- Chlebek podawaj ciepły z olejem pietruszkowym.
Smacznego!