Kolorowe warsztaty pełne witamin i słońca z Russell Hobbs


kategoria: warsztaty
autor: Joanna Komorowska

Pod koniec czerwca wraz z innymi blogerami miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach z firmą Russell Hobbs. Warsztaty odbyły się we Wrocławiu, moim rodzinnym mieście. Dokładne miejsce, w którym się odbyły, nie było zapewne przypadkowe. Bo czy może być piękniejsze otoczenie niż wśród zieleni i kwiatów Ogrodu Botanicznego? A właśnie na terenie Ogrodu Botanicznego, w CAFE FLORA, przyszło nam kolorowo miksować. ☺

Kolorowe warsztaty pełne witamin i słońca z Russell Hobbs

Czytaj dalej…

Makaron ryżowy z bobem i parmezanem


kategoria: makaron
tagi: bób, cytryna, makaron ryżowy, oliwa, parmezan, szybkie danie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Mam dzisiaj dla Was pyszny, ekspresowy makaron z bobem, parmezanem o lekko cytrynowym smaku. Do tego danie to jest w pełni bezglutenowe, wegetariańskie, lekkostrawne i naprawdę bardzo, bardzo dobre! Możecie przygotować pyszny posiłek w mniej niż 20 minut!

Fotografia makaronu ryżowego z bobem i parmezanem

Czytaj dalej…

Tarta z porzeczkami i bezą


kategoria: ciasto
tagi: bezy, borówki, czereśnie, deser, lody, masło, owoce, porzeczki, tarta, wegetariańskie, wiśnie
autor: Joanna Komorowska

Jaka u Was pogoda? U mnie nareszcie można odetchnąć. Popadało, porządnie do tego zagrzmiało i zawiało. Pioruny trzaskały aż miło. ☺ Można więc zjeść coś innego niż lody, chłodnik czy wypić lemoniadę. Zapraszam Was do wypróbowania tego łatwego i pysznego przepisu na tartę z bezą i porzeczkami. Możecie wykorzystać porzeczki, jakie lubicie: czerwone, białe czy czarne. Wielu z Was mieszka poza granicami Polski i tam porzeczek nie ma w sprzedaży, możecie więc spokojnie zastąpić je np. z czereśniami, wiśniami, bądź borówkami. W każdej wersji to ciasto jest pyszne, choć inne.

Fotografia tarty z porzeczkami i bezą

Czytaj dalej…

Dietetyczna, bezglutenowa lasagne


kategoria: danie mięsne
tagi: bakłażan, cukinia, czosnek, indyk, kurczak, lasagne, oliwa, parmezan, passata pomidorowa, pomidory
autor: Joanna Komorowska

Mam dzisiaj dla Was odchudzoną, bezglutenową lasagne. Trochę przy niej pracy, ale efekt końcowy rekompensuje trud włożony w jej przygotowanie. Aromatyczna, mięsno-warzywna, z przyjemną, chrupiącą skórką. Mniam!

Fotografia dietetycznej, bezglutenowej lasagne

Czytaj dalej…

Szlak Wokół Słońca – Busko-Zdrój jakiego nie znacie


kategoria: warsztaty
autor: Joanna Komorowska

W dniach 12–14 czerwca na zaproszenie Buskiej Lokalnej Grupy Działania „Słoneczny Lider” miałam przyjemność wziąć udział, wraz z dziennikarzami z całej Polski, w wycieczce po Szlaku Wokół Słońca w Busku-Zdroju.

Busko-Zdrój leży niedaleko Krakowa, w województwie świętokrzyskim. Większość z Was zna je jako miasto uzdrowiskowe, słynące z wód siarczkowych. Ja jednak w ten upalny weekend miałam możliwość poznania innego oblicza Buska-Zdroju. Podążyliśmy Szlakiem Wokół Słońca, który jest pakietem turystycznym stworzonym przez Buską Lokalną Grupę Lider. Zrealizowanym w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich w latach 2007–14 Oś 4 Leader, finansowanym przez Unię Europejską. W ramach Szlaku Wokół Słońca możemy podążać siedmioma szlakami tematycznymi: Szlakiem architektury, Szlakiem obrzędów i dziedzictwa kulturowego, Szlakiem fauny i flory, Szlakiem odnowy biologicznej, Szlakiem produktu lokalnego, Szlakiem umiejętności oraz Rodzinnie…

Szlaki tematyczne to propozycja na aktywne spędzenie czasu na ziemi buskiej. Dzięki nim poznamy tradycję regionu oraz jego dziedzictwo. Turyści, mieszkańcy oraz kuracjusze dzięki tej inicjatywie mają możliwość „w pięknych okolicznościach przyrody” zapoznać się z historią i tradycją Buska-Zdroju. Szlak Wokół Słońca to atrakcje: poznanie rzemiosła, rękodzieła artystycznego, degustacja regionalnych potraw, odpoczynek w gospodarstwach agroturystycznych, ścieżki rekreacyjne oraz wiele innych atrakcji.

Fotografia tablicy Szlaku Kulinarnego, Busko-Zdrój

Czytaj dalej…

Bruschetta z pomidorami, oliwkami i bazylią


kategoria: grill
tagi: anchois, bazylia, bruschetta, glassa, Index Food, oliwa, oliwki, pomidory, szybkie danie
autor: Joanna Komorowska

Przed nami kilka naprawdę fajnych, ciepłych dni. Idealna to pora, bo i wakacje dla wielu, na pikniki i grillowanie. Mam dzisiaj dla Was pyszne danie, które może być daniem samodzielnym, jak u nas dzisiaj, lub przystawką do większej uczty. Proponuję wam grillowaną bruschettę z pieczywa żytniego z pachnącymi pomidorami, dobrą oliwą, oliwkami z anchois i bazylią. Całość skropiona słodko-kwaśną glassą. Pyszne, szybkie i banalnie proste. Idealne!

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia bruschetty z pomidorami, oliwkami i bazylią

Czytaj dalej…

Pasta z bobu na kanapki


kategoria: kanapki
tagi: bób, cytryna, czosnek, do kanapek, oliwa, pasta, skórka cytrynowa, słonecznik, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Co to się dzieje za oknem? Niby lato, a tu pada i pada… Na pocieszenie wczoraj ukręciłam pyszną pastę z bobu i słonecznika. Pasta bogata jest w roślinne białko i dobre kwasy nienasycone. Idealna na kanapki z warzywami i razowym pieczywem. Pyszna i zdrowa!

Fotografia pasty z bobu na kanapki

Czytaj dalej…

Spaghetti z pesto pomidorowym i botwinką


kategoria: makaron
tagi: bazylia, botwinka, czosnek, Index Food, makaron, mozzarella, ocet balsamiczny, pomidory koktajlowe, spaghetti, szybkie danie, wegetariańskie, wino
autor: Joanna Komorowska

Jeśli lubicie kuchenne eksperymenty, to moje dzisiejsze danie jest dla Was. Pyszne połączenie makaronu z pesto pomidorowym i balsamiczną botwinką. Całość dopieszczona pomidorkami, mozzarellą i bazylią. Polecam wszystkim poszukującym nowych kuchenny wrażeń. Do tego całe danie przygotujecie w 15 minut. ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia spaghetti z pesto pomidorowym i botwinką

Czytaj dalej…

Warsztaty z Akademią Smaku Bosch i Leszkiem Szurkowskim


kategoria: warsztaty
autor: Rafał Komorowski

22 maja uczestniczyłem w warsztatach fotograficzno-kulinarnych Akademii Smaku Bosch prowadzonych przez fotografa Leszka Szurkowskiego przy współudziale Akademii NikonaCentrum Domowych Inspiracji w Warszawie.

Warsztaty z Akademią Smaku Bosch i Leszkiem Szurkowskim

Na warsztatach tych blogerzy kulinarni mogli poznać tajniki fotografii – kulinarnej oczywiście – a następnie pod okiem mistrza poćwiczyć, jak najprostszymi środkami osiągnąć dobre efekty z pożytkiem dla swojego bloga. Nie obyło się oczywiście bez gotowania, pod kierownictwem eksperta Akademii Smaku, szefa Stefana Birka, bo żeby sfotografować, trzeba najpierw coś ugotować!

Czytaj dalej…

Wiosenny obiad z jajkiem w koszulce


kategoria: obiad
tagi: bazylia, jajka, pomidory, szparagi, szybkie danie, wegetariańskie, ziemniaki
autor: Joanna Komorowska

U mnie kolejny klasyk. Szybki obiad, przepyszny, wiosenny. Szparagi na parze, młode ziemniaki z koperkiem i do tego jajko w koszulce, które – jeśli postąpicie krok po kroku z przepisem – to wam się na pewno uda. Mniam!

Fotografia wiosennego obiadu z jajkiem w koszulce

Czytaj dalej…

Wiosenny omlet z botwinką i jajkiem w koszulce


kategoria: śniadanie
tagi: botwinka, czosnek, jajka, omlet, pomidory, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dzisiaj proponuję wam lekki, wiosenny omlet z botwinką, pomidorem i jajkiem w koszulce. Pyszne, pożywne śniadanie, na dobry początek dnia. Jeśli nie robiliście jeszcze jajka w koszulce, nie bójcie się. Jeśli zachowacie kroki z mojego przepisu na pewno wam się uda.

Fotografia wiosennego omleta z botwinką i jajkiem w koszulce

Czytaj dalej…

Ciasto z rabarbarem i kruszonką


kategoria: ciasto
tagi: ciasto drożdżowe, cytryna, deser, jajka, mąka pszenna, masło, mleko, rabarbar, skórka cytrynowa, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Czym byłaby wiosna bez tego ciasta. Dzisiaj u mnie klasyk: ciasto z rabarbarem. Pyszne, rozpływające się w ustach. Dzięki dodaniu rabarbaru przyjemnie kwaskowate. Kto jeszcze nie piekł go w tym roku, polecam wypróbowanie mojego przepisu. Ciasto zniknęło zanim zdążyło wystygnąć. ☺

Fotografia ciasta z rabarbarem i kruszonką

Czytaj dalej…

Tarta ze szparagami i serem kozim


kategoria: obiad
tagi: ciasto francuskie, czosnek niedźwiedzi, ser kozi, szczypior, szczypior czosnkowy, szparagi, szybkie danie, tarta, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dzisiaj u mnie coś pysznego, szybkiego i bardzo efektownego. Sezon na szparagi rozpoczął się na dobre, ceny są coraz niższe. Trzeba więc korzystać póki są ogólnie dostępne i smakiem pokonują te zimowe z importu. Moje danie jest łatwe w przygotowaniu, potrzebujecie tylko kilku składników. Warto poświęcić te 30–40 minut, a zobaczycie, że tarta zniknie z talerzy w mgnieniu oka.

Przed serwowaniem warto zaczekać ok. 10 minut, aby farsz się ustabilizował. Tarta idealna jest także na zimno.

Fotografia tarty ze szparagami i serem kozim

Czytaj dalej…

Makaron z pesto i krewetkami


kategoria: makaron
tagi: czosnek, groszek, krewetki, Magazyn Kocioł, migdały, natka pietruszki, owoce morza, parmezan, płatki chilli, szybkie danie
autor: Joanna Komorowska

Moje dzisiejsze danie możecie przygotować z groszku świeżego lub mrożonego. Groszek jest cudownym warzywem, które mrożone smakuje równie dobrze jak to świeże. ☺ Mój makaron przygotujecie szybciutko po pracy. Zajmie wam to mniej niż 20 minut.

Przepis opublikowałam także w Dolnośląskim Magazynie Kulinarnym Kocioł, zapraszam do lektury wiosennego, piątego numeru.

Fotografia makaronu z pesto i krewetkami

Czytaj dalej…

Kocioł nr 5


kategoria: współpraca
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

I… wylądował! Piąty numer Kotła, a w nim:

  • przepisy z groszkiem i rabarbarem w roli głównej
  • wywiad z Piotrem Bikontem i Robertem Makłowiczem
  • nowy odcinek domowej piekarni
  • reportaż o naturalnych mięsach i wędlinach z „Galicji” w Niemczy
  • wywiad z Tomkiem Hartmanem, szefem kuchni Szajnochy 11 i członkiem kolektywu Food Think Tank

i wiele innych atrakcji! Zapraszamy do lektury! ☺ Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury! ☺

W bieżącym numerze znajdziecie także i mój przepis. Makaron z pesto i krewetkami jutro na blogu. Zapraszam!

Okładka Kotła nr 5, Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego

Czytaj dalej…

Współpraca z Tesco


kategoria: współpraca
tagi: bruschetta, Kulinarium, Smaczna Strona, Tesco, Zdrowy Apetyt
autor: Joanna Komorowska

Po majówkowo–grillowe przepisy zapraszam do najnowszego magazynu Tesco Kulinarium. Znajdziecie w nim wiele inspiracji na nadchodzący długi weekend, m.in. burgera z indyka z pesto z bobu, bruschettę z bakłażanem i gorgonzolą, stek wołowy w różowym pieprzu. Są też desery, m.in. szaszłyki owocowe z sosem miętowym, grillowany arbuz z salsą z mango i truskawek. Dla ochłody: shake kokosowo-egzotyczny, sorbet z mango i inne pyszności. ☺

To już trzecie wydanie magazynu, gdzie znajdziecie nasze zdjęcia i przepisy. W tym numerze jest ich aż 16. Oraz, co nas bardzo cieszy – kolejna okładka ze zdjęciem naszego autorstwa. Nasze zdjęcia i przepisy znajdziecie też na innych witrynach i w aplikacjach Tesco: Smaczna Strona oraz Zdrowy Apetyt, dostępnych na komputerze, tablecie i smartfonie.

Grillowane owocowe szaszłyki z sosem miętowym

Fotografia grillowanych szaszłyków owocowych z sosem miętowym

Czytaj dalej…

Awokado zapiekane z jajkami przepiórczymi i boczkiem


kategoria: śniadanie
tagi: awokado, boczek, grzanki, jajka przepiórcze, natka pietruszki, pomidory, sałata, szybkie danie, szynka długodojrzewająca
autor: Joanna Komorowska

Jedliście kiedyś awokado na ciepło? Pysznie komponuje się z jajkami i boczkiem. Jest kremowe, idealne gdy żółtko jest płynne. Danie to świetnie sprawdzi się na śniadanie jak i na kolację.

O tym, że awokado to cudowny owoc – wiedzą wszyscy. Warto przypomnieć, że jedząc awokado dostarczamy swojemu organizmowi m.in. kwas oleinowy, który obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi.

Fotografia Awokado zapiekanego z jajkami przepiórczymi i boczkiem

Czytaj dalej…

Penne z tuńczykiem


kategoria: makaron
tagi: czosnek, Index Food, makaron, oliwa, oliwki, parmezan, pomidory, ryba, szybkie danie, tuńczyk
autor: Joanna Komorowska

Jeśli nie macie czasu na gotowanie, a macie ochotę na coś pysznego, pożywnego, to mam dla Was kolejną propozycję. Dzisiaj u mnie makaron z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami. Przygotowanie tego dania zajmie wam tyle czasu, ile potrzebujecie na ugotowanie makaronu, czyli mniej niż 10 minut. Idealnie sprawdzi się spakowane do pudełka i zabrane do pracy. Do zjedzenia na ciepło jak i na zimno. Polecam!

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia penne z tuńczykiem

Czytaj dalej…

Tarta cytrynowa z malinami


kategoria: ciasto
tagi: cytryna, deser, Index Food, jajka, limonka, mąka pszenna, maliny, masło, owoce, skórka cytrynowa, śmietana, tarta, wanilia, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dzisiaj mam dla Was przepis na idealną tartę cytrynową. Świetnie sprawdzi się w cieplejszy weekend. Dodatek malin czyni ją bardzo aromatyczną, lekko kwaskową. Możecie ją podać z kleksem bitej śmietany lub z gałką lodów.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia tarty cytrytnowej z malinami

Czytaj dalej…

Polędwica wołowa z octem balsamicznym


kategoria: danie mięsne
tagi: Index Food, masło, ocet balsamiczny, oliwa, rukola, szparagi, szybkie danie, wołowina
autor: Joanna Komorowska

Wiosna na razie nas nie rozpieszcza, temperatury są raczej niskie. Tęskniąc za ciepłym latem ze swoją kuchnią przenoszę się coraz częściej do słonecznych Włoch. I stamtąd pochodzi moja dzisiejsza propozycja. Proste, pyszne, lekkie i pełnowartościowe danie. Jeżeli do obtoczenia mięsa użyjemy mąki np. ziemniaczanej, wówczas danie to jest idealne dla bezglutenowców. Ja proponuję wam dwa warianty podania: 1. ze szparagami gotowanymi na parze; 2. z rukolą. Oba obłędnie pyszne!

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia Polędwicy wołowej z octem balsamicznym

Czytaj dalej…

Strona 19 z 24 << >>